Οι μαθητές της Στ’ Τάξης του 27ου Δημοτικού Σχολείου Λάρισας επισκέφθηκαν το μνημείο και το μουσείο του Ιπποκράτη που βρίσκεται στη συνοικία τους. Μέσα από τα εκθέματα του μουσείου γνώρισαν το έργο του Ιπποκράτη αλλά και την προσπάθεια που έγινε με τη δημιουργία του μνημείου για να μάθουμε ότι ο μεγάλος αυτός γιατρός της αρχαιότητας έζησε τα τελευταία χρόνια της ζωής του στη Λάρισα όπου και πέθανε.

Δύο από τους μαθητές απήγγειλαν τον όρκο του Ιπποκράτη. Η απαγγελία έγινε με τους μαθητές να διαβάζουν τον όρκο από τη μεγάλη μαρμάρινη πλάκα που βρίσκεται τοποθετημένη απέναντι από την είσοδο του μουσείου. Οι στιγμές ήταν συγκινητικές. Ο όρκος του Ιπποκράτη αποτελεί παγκόσμια κληρονομιά. Ο πρωτεργάτης της δημιουργίας του μουσείου Δημήτριος Παλιούρας πήρε την πρωτοβουλία να καθιερωθεί ο όρκος στις περισσότερες Σχολές Ιατρικής της Ελλάδας. Είναι ένα κείμενο πάνω στο οποίο ορκίζονται απόφοιτοι Ιατρικών Σχολών από όλο τον κόσμο.

Μετά την περιήγηση των μαθητών στο μουσείο έγινε συζήτηση για τα εκθέματα. Στη συνέχεια οι μαθητές υλοποίησαν μια βιωματική δραστηριότητα που προτείνεται από τον Συλλόγο «Ο Ιπποκράτης στη Λάρισα». Για την υλοποίηση της δραστηριότητας συνεργάστηκαν οι δάσκαλοί τους Κατερίνα Βολίδου, Αποστόλης Καλέμας, Γιάννης Παπάζογλου και ο πρόεδρος του Συλλόγου.

 

 

Μαρτυρία για τον τάφο του Ιπποκράτη στη Λάρισα

 

Ο Σωρανός ο Εφέσιος, στο έργο του Βίοι Ιατρών, σχετικά με τον τάφο του Ιπποκράτη αναφέρει: «τέθαπται δέ μεταξύ Γύρτωνος καί Λαρίσης καί δεικνυται άχρι δεϋρο τό μνήμα». Επίσης αναφέρει ότι για πολλά χρόνια στο μνήμα του Ιπποκράτη υπήρχε σμήνος μελισσών, των οποίων το μέλι είχε την ιδιότητα να θεραπεύει τις άφθες των παιδιών.

ΤΟ ΜΝΗΜΕΙΟ ΤΟΥ ΙΠΠΟΚΡΑΤΗ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ