Με μια ημερίδα, αφιερωμένη στον πατέρα της σύγχρονης Ιατρικής Ιπποκράτη, φιλοδοξούν φορείς της Λάρισας να αναδείξουν την Ιπποκρατική ιδέα, ως στοιχείο της ταυτότητας της πόλης και παράλληλα να προβάλλουν και να διαδώσουν το έργο του Ιπποκράτη.
Η εκδήλωση συνδιοργανώνεται από την Περιφέρεια Θεσσαλίας, το Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και τον σύλλογο «Ο Ιπποκράτης στη Λάρισα» και τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Λαρισαίων, του Ιατρικού και του Φαρμακευτικού Συλλόγου Λάρισας.
Στο πλαίσιο της ημερίδας θα τιμηθούν ο γλύπτης Γεώργιος Καλακαλλάς που φιλοτέχνησε τον αδριάντα του Ιπποκράτη και το κενοτάφιο – μουσείο στην ομώνυμη συνοικία της Λάρισας όπως και ο αείμνηστος αρχίατρος Δημήτρης Παλιούρας που πρωταγωνίστησε στην κατασκευή του μνημείου του Ιπποκράτη που ως γνωστόν, γεννήθηκε στην Κω ενώ τα τελευταία χρόνια της ζωής του, έζησε και άσκησε το επάγγελμα του ιατρού στη Λάρισα όπου και πέθανε το
377 π.χ.

Στην ημερίδα, με θέμα «Ο Ιπποκράτης στη Λάρισα: Πόλος έλξης, έμπνευσης και δημιουργίας», αναφέρθηκαν με συνέντευξη Τύπου οι διοργανωτές. Με τον δήμαρχο Λαρισαίων Απόστολο Καλογιάννη, να επισημαίνει την ανάγκη ανάδειξης του έργου του Ιπποκράτη, προσθέτοντας ότι η ημερίδα θα αποτελέσει το πρώτο βήμα. Επίσης ο κ. Καλογιάννης τόνισε ότι ο Δήμος Λαρισαίων, θα προχωρήσει σε μελέτη για τις αναγκαίες τεχνικές παρεμβάσεις στο μνημείο, ενώ επεσήμανε στόχος είναι και ο εμπλουτισμός με φαρμακευτικά βότανα, του βοτανικού κήπου που βρίσκεται στο πάρκο Αλκαζάρ.

 

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Τμήματος Λάρισας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, καθηγητής Νεφρολογίας Γιάννης Στεφανίδης, τόνισε ότι «η Ιπποκρατική ιδέα αποτελεί μέρος της Ιατρικής Σχολής» και πρότεινε στο μέλλον οι ορκωμοσίες αποφοίτων να γίνονται στο Μνημείο του Ιπποκράτη και στο Αρχαίο Θέατρο της Λάρισας.
Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας Ντ. Γιαννακόπουλος, εξήρε την πρωτοβουλία σημειώνοντας ότι «για πρώτη φορά καθόμαστε στο ίδιο τραπέζι οι εμπλεκόμενοι φορείς με σκοπό την ανάδειξη του τεράστιου έργου του πατέρα της σύγχρονης Ιατρικής».
Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Λάρισας Γιάννης Μακρυγιάννης, υπενθυμίζοντας τη δράση του αείμνηστου Δημ. Παλιούρα και του αείμνηστου δημάρχου Αρ. Λαμπρούλη σημείωσε ότι η πρωτοβουλία μπορεί ακόμη να αναδείξει και τα φαρμακευτικά φυτά που χρησιμοποιούσε ο Ιπποκράτης.

Ο περιφερειακός σύμβουλος Απόστολος Μπέμπης τόνισε την ανάγκη «επιστροφής στις ρίζες των προγόνων μας» προσθέτοντας ότι η Περιφέρεια Θεσσαλίας θα συνδράμει στην ανάδειξη της Ιπποκρατικής ιδέας και του έργου του, σε πόλο έλξης.
Ο πρόεδρος του Συλλόγου «Ο Ιπποκράτης στη Λάρισα» κ. Ρίζος Χαλιαμπάλιας, αναφέρθηκε στη συγκρότηση του συλλόγου, ο οποίος ιδρύθηκε το περασμένο καλοκαίρι και στις πρωτοβουλίες που ανέλαβε, σημειώνοντας πως πέρσι 200 μαθητές 5 σχολείων της πόλης, επισκέφθηκαν το Μνημείο και τον μουσειακό χώρο, ενώ φέτος συμμετέχουν στο πρόγραμμα 15 σχολεία και μέχρι σήμερα έχουν επισκεφθεί το Μνημείο 400 μαθητές.