Η ίδρυση Συλλόγου αποτελεί στην πραγματικότητα επέκταση της πρωτοβουλίας που πήραν φέτος εκπαιδευτικοί από σχολεία της πόλης.

Τα σχολεία αυτά υλοποίησαν Κοινό Πρόγραμμα με πολλές και σημαντικές δράσεις για να φέρουν τους μαθητές τους κοντά στην ιπποκρατική ιδέα, συνεργαζόμενα και με Σχολείο της Κω, όπου ο Ιπποκράτης γεννήθηκε. Στη συνέχεια, εκπαιδευτικοί αλλά και άλλοι Λαρισαίοι πολίτες που είναι ευαίσθητοι σε θέματα ιστορίας και παράδοσης αποφάσισαν να ιδρύσουν Σύλλογο προκειμένου η προσπάθεια αυτή να λάβει πιο μόνιμα χαρακτηριστικά και ο Ιπποκράτης –ως σύμβολο της Λάρισας να προβληθεί παγκοσμίως.

Στις συνελεύσεις που έγιναν για την ίδρυση του Συλλόγου, διατυπώθηκαν μερικές βασικές θέσεις όπως:

- Ο Ιπποκράτης, ο μεγάλος αυτός γιατρός της αρχαιότητας, μπορεί και πρέπει να αποτελέσει ένα από γα βασικά ταυτοτικά στοιχεία της Λάρισας και της ευρύτερης περιοχής.

- Ως τώρα η πόλη –χάρη κυρίως στις προσπάθειες ορισμένων οραματιστών με πρώτο τον αείμνηστο αρχίατρο Δημήτριο Παλιούρα- προέβαλε την ιπποκρατική ιδέα, δημιουργώντας και το σχετικό Μουσείο – κενοτάφιο.

- Η περιστασιακή αυτή ενασχόληση όμως με τον Ιπποκράτη πρέπει σήμερα να ενταθεί με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, με τη συνεργασία όλων των φορέων της πόλης που το επιθυμούν.

- Βασικός πυλώνας αυτών των δράσεων είναι η διακλάδωση τους με τα σχολεία όλων των βαθμίδων της πόλης, αλλά και την Ιατρική Σχολή, τις Σχολές Επιστημών Υγείας ΑΕΙ και ΤΕΙ, κλπ, ώστε οι νέοι Λαρισαίοι να γίνονται κοινωνοί της ιπποκρατικής ιδέας.

- Ο σύλλογος θα συνεργαστεί με τον Δήμο Λαρισαίων και όλους τους φορείς που θέλουν να συμβάλουν στον ίδιο σκοπό. Θα αναλάβει πρωτοβουλίες για εκδηλώσεις συνέδρια, προβολή του Ιπποκράτη ως συμβόλου της Λάρισας.

Εκτιμά ο Σύλλογος ότι τέτοιες πρωτοβουλίες, θα ανεβάσουν και πολιτιστικά τη Λάρισα και την περιοχή, ενώ μπορεί να προκύψουν και άλλα οφέλη όπως επιστημονικά, πολιτιστικά αλλά και τουριστικά και οικονομικά για τις επιχειρήσεις της περιοχής.

 Για το λόγο αυτό θα επιδιωχθεί να συστρατευθούν με τον Σύλλογο σημαντικοί άνθρωποι –Λαρισαίοι και όχι μόνο- προσωπικότητες ικανές να δώσουν μια νέα ορμή στην αξιοποίηση του Ιπποκράτη από την πόλη. Ήδη, ο Σύλλογος είχε τις πρώτες επαφές με τον διάσημο Λαρισαίο γλύπτη κ. Γιώργο Καλακαλλά –που φιλοτέχνησε το άγαλμα του Ιπποκράτη- που συμμερίστηκε το όραμα του Συλλόγου.

                                                ΤΟ Δ.Σ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

Στις εκλογές που έγιναν αναδείχθηκε η διοίκηση του Συλλόγου που που έχει ως ακολούθως:`

Χαλιαμπάλιας Ρίζος, Πρόεδρος,

Βλάνδος Σταμούλης, Αντιπρόεδρος,

Παπαδημητρίου Άρτεμις, Γενικός Γραμματέας

Γκιτέρσου Νάνσυ, Ταμίαςκαι

Κοντογιάννη Ρίτα, Μέλος.

Αναπληρωματικά μέλη η κα Γαργάλα Μαίρη και ο κ. Δαρούσης Κώστας

 

Μαρτυρία για τον τάφο του Ιπποκράτη στη Λάρισα

 

Ο Σωρανός ο Εφέσιος, στο έργο του Βίοι Ιατρών, σχετικά με τον τάφο του Ιπποκράτη αναφέρει: «τέθαπται δέ μεταξύ Γύρτωνος καί Λαρίσης καί δεικνυται άχρι δεϋρο τό μνήμα». Επίσης αναφέρει ότι για πολλά χρόνια στο μνήμα του Ιπποκράτη υπήρχε σμήνος μελισσών, των οποίων το μέλι είχε την ιδιότητα να θεραπεύει τις άφθες των παιδιών.

ΤΟ ΜΝΗΜΕΙΟ ΤΟΥ ΙΠΠΟΚΡΑΤΗ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ