Το μνημείο – μουσείο του Ιπποκράτη στη Λάρισα άνοιξε ξανά τις πόρτες του και γέμισε από τις φωνές και τον ενθουσιασμό μικρών μαθητών δύο Δημοτικών Σχολείων της πόλης. Οι μαθητές των Β΄1 και Γ΄ τάξεων του 4ου και 37ου Δημοτικών Σχολείων Λάρισας επέλεξαν να ασχοληθούν κατά τη διάρκεια της φετινής σχολικής χρονιάς στο πλαίσιο του μαθήματος της Ευέλικτης ζώνης με τη ζωή και το έργο του πατέρα της ιατρικής. Στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος εντάσσεται και η εκπαιδευτική επίσκεψή τους στο Μουσείο του Ιπποκράτη, απέναντι από τον κήπο του Αλκαζάρ.Τους μαθητές περίμενε στο μουσείο – μνημείο ο πρόεδρος του Συλλόγου «Ο Ιπποκράτης στη Λάρισα» Ρίζος Χαλιαμπάλιας.

Οι μαθητές είδαν τις προτομές του γνωστού γλύπτη Γιώργου Καλακαλλά, τις επιγραφές και τα δημοσιεύματα σχετικά με την ιστορία του Ιπποκράτη και του μνημείου του στη Λάρισα. Έμαθαν αρκετά για την ιατρική και την συμβολή του Ιπποκράτη στην επιστημονική της εξέλιξη. Επίσης, εντυπωσιάστηκαν από τα σημεία του όρκου του, τις σημαντικές φράσεις που είπε (αφορισμοί) και την αναπαράσταση της ταφόπλακάς του, που βρέθηκε κοντά στην πόλη. Η τελευταία αποδεικνύει ότι η ζωή του πατέρα της Ιατρικής τελείωσε στη Λάρισα.

Τα τμήματα συνόδευσαν οι εκπαιδευτικοί Καΐπη Γραμματή και Σταμούλης Βλάνδος.

 

Μαρτυρία για τον τάφο του Ιπποκράτη στη Λάρισα

 

Ο Σωρανός ο Εφέσιος, στο έργο του Βίοι Ιατρών, σχετικά με τον τάφο του Ιπποκράτη αναφέρει: «τέθαπται δέ μεταξύ Γύρτωνος καί Λαρίσης καί δεικνυται άχρι δεϋρο τό μνήμα». Επίσης αναφέρει ότι για πολλά χρόνια στο μνήμα του Ιπποκράτη υπήρχε σμήνος μελισσών, των οποίων το μέλι είχε την ιδιότητα να θεραπεύει τις άφθες των παιδιών.

ΤΟ ΜΝΗΜΕΙΟ ΤΟΥ ΙΠΠΟΚΡΑΤΗ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ