Για πρώτη φορά ίσως στα χρονικά φοιτητές της Ιατρικής Σχολής Λάρισας έκαναν μάθημα στο Μνημείο του Ιπποκράτη, όπου ως γνωστόν επαναλειτουργεί μουσειακός χώρος.

Σημαντική πράγματι στιγμή που σίγουρα θα έκανε υπερήφανο μια μορφή της ιστορίας της σύγχρονης Λάρισας, τον εμπνευστή του μνημείου – μουσείου, τον αείμνηστο γενικό αρχίατρο Δημήτριο Παλιούρα.

Η ένταξη του μνημείου - μουσείου του Ιπποκράτη στη ζωή και τις δράσεις της Ιατρικής Σχολής Λάρισας είναι το αποτέλεσμα πρώτον της θέλησης του προέδρου της κ. Γιάννη Στεφανίδη να προβάλλει την ιπποκρατική ιδέα στη Λάρισα, και, δεύτερον, του δραστήριου Συλλόγου «Ο Ιπποκράτης στη Λάρισα» που ιδρύθηκε ακριβώς για να κάνει το ιπποκρατικό κίνημα υπόθεση όλων των φορέων της πόλης.

Σημαντικό ρόλο στην υλοποίηση του μαθήματος στο Μνημείο έπαιξε και ο καθηγητήγς της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Σγάντζος ο οποίος επέλεξε να επισκεφθεί με τους φοιτητές του το κενοτάφιο και να πραγματοποιηθεί εκεί ένα από τα μαθήματα της Ιστορίας της Ιατρικής. Οι φοιτητές γνώρισαν έτσι μια άλλη εικόνα της Ιστορίας της Ιατρικής όπως αυτή απεικονίζεται στο υλικό το οποίο είχε συλλέξει ο πρωτεργάτης της δημιουργίας του μνημείου αρχίατρος Δημήτριος Παλιούρας και στις προτομές που φιλοτέχνησε ο γλύπτης Γεώργιος Καλακαλλάς.

 

Στην επίσκεψη – μάθημα συμμετείχαν ο πρόεδρος του Συλλόγου «Ο Ιπποκράτης στη Λάρισα» κ. Χαλιαμπάλιας ο οποίος μίλησε στους φοιτητές για την εμπειρία από τις επισκέψεις των σχολείων της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Ο Σύλλογος δραστηριοποιείται για την αναβίωση της Ιπποκρατικής Ιδέας στη Λάρισα. Την προσπάθεια αυτή στήριξε από την αρχή και ο σύμβουλος Τύπου του δημάρχου Λαρισαίων κ. Καμάρης ο οποίος παρευρισκόταν στην επίσκεψη.

Ο κ. Σγάντζος τόνισε ότι εκτός από τις μελέτες που ήδη έχει εκπονήσει γύρω από τον Ιπποκράτη θα αναθέσει εργασίες στους φοιτητές στα πλαίσια του μαθήματος Ιστορία της Ιατρικής έτσι ώστε να ενισχυθεί η προσπάθεια μελέτης, έρευνας και διάδοσης του ιπποκρατικού έργου

 

Μαρτυρία για τον τάφο του Ιπποκράτη στη Λάρισα

 

Ο Σωρανός ο Εφέσιος, στο έργο του Βίοι Ιατρών, σχετικά με τον τάφο του Ιπποκράτη αναφέρει: «τέθαπται δέ μεταξύ Γύρτωνος καί Λαρίσης καί δεικνυται άχρι δεϋρο τό μνήμα». Επίσης αναφέρει ότι για πολλά χρόνια στο μνήμα του Ιπποκράτη υπήρχε σμήνος μελισσών, των οποίων το μέλι είχε την ιδιότητα να θεραπεύει τις άφθες των παιδιών.

ΤΟ ΜΝΗΜΕΙΟ ΤΟΥ ΙΠΠΟΚΡΑΤΗ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ