Στο πλαίσιο της δράσης που υλοποιεί το 1ο Γυμνάσιο Λάρισας με θέμα "Γνωρίζω τα Μουσεία της πόλης μου" οι μαθητές της Α2 Τάξης επισκέφτηκαν το Μνημείο - Μουσείο του Ιπποκράτη στην ομώνυμη συνοικία. Ο Ιπποκράτης, ως γνωστόν, γεννήθηκε στην Κω, και ήλθε στη Λάρισα όπου άσκησε για χρόνια την Ιατρική και αναπαύτηκε για πάντα στη λαρισαϊκή γη. Εδώ και χρόνια κατασκευάστηκε στην πόλη Μνημείο- Κενοτάφιο με Μουσειακό χώρο.
Τελευταία, χάρη στην κινητοποίηση σχολείων της πόλης (μεταξύ των οποίων και του 1ου Γυμνασίου) έγινε προσπάθεια η Ιπποκρατική ιδέα να αναδειχθεί και πάλι στην πόλη. Έτσι, ιδρύθηκε και ο Σύλλογος "Ο Ιπποκράτης στη Λάρισα" που δραστηριοποιείται σχετικά.
Οι μαθητές που επισκέφτηκαν το Μουσείο ενημερώθηκαν από τον Πρόεδρο του Συλλόγου κ. Ρίζο Χαλιαμπάλια, ενώ προηγουμένως οι συνοδοί καθηγήτριες κκ Ζησοπούλου και Αμπελαργά ξενάγησαν τους μαθητές και στον Βοτανικό κήπο με τα ιπποκρατικά φυτά.

 

 

Μαρτυρία για τον τάφο του Ιπποκράτη στη Λάρισα

 

Ο Σωρανός ο Εφέσιος, στο έργο του Βίοι Ιατρών, σχετικά με τον τάφο του Ιπποκράτη αναφέρει: «τέθαπται δέ μεταξύ Γύρτωνος καί Λαρίσης καί δεικνυται άχρι δεϋρο τό μνήμα». Επίσης αναφέρει ότι για πολλά χρόνια στο μνήμα του Ιπποκράτη υπήρχε σμήνος μελισσών, των οποίων το μέλι είχε την ιδιότητα να θεραπεύει τις άφθες των παιδιών.

ΤΟ ΜΝΗΜΕΙΟ ΤΟΥ ΙΠΠΟΚΡΑΤΗ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ