ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ – ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΠΠΟΚΡΑΤΗ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ

Μαθητές και εκπαιδευτικοί ακολουθώντας την διαδρομή των σχολείων που μετείχαν στο πρόγραμμα «Ο Ιπποκράτης στη Λάρισα» επισκέφτηκαν το μνημείο του Ιπποκράτη και στη συνέχεια τη Βοτανική Συλλογή που βρίσκεται στον κήπο του Αλκαζάρ απέναντι από το μνημείο. Εκεί συμβολικά αγκάλιασαν φυτά του Ιπποκράτη που βρίσκονται σε μία από τις νησίδες της Συλλογής.
Στο τέλος της διαδρομής συνάντησαν ένα άλλο κομμάτι της ιστορικής μνήμης της πόλης μας. Είναι οι προτομές που βρίσκονται στην είσοδο του πάρκου του Αλκαζάρ (Εμμανουήλ Μανουσάκης, Επαμεινώνδας Φαρμακίδης, Παύλος Μελάς, Αθανάσιος Διάκος).

Την πρωτοβουλία για τη δημιουργία τους είχε ο αρχίατρος Δημήτριος Παλιούρας και τις φιλοτέχνησε ο γλύπτης Γεώργιος Καλακαλλάς. Εκεί τα παιδιά άφησαν λουλούδια.

 

Μαρτυρία για τον τάφο του Ιπποκράτη στη Λάρισα

 

Ο Σωρανός ο Εφέσιος, στο έργο του Βίοι Ιατρών, σχετικά με τον τάφο του Ιπποκράτη αναφέρει: «τέθαπται δέ μεταξύ Γύρτωνος καί Λαρίσης καί δεικνυται άχρι δεϋρο τό μνήμα». Επίσης αναφέρει ότι για πολλά χρόνια στο μνήμα του Ιπποκράτη υπήρχε σμήνος μελισσών, των οποίων το μέλι είχε την ιδιότητα να θεραπεύει τις άφθες των παιδιών.

ΤΟ ΜΝΗΜΕΙΟ ΤΟΥ ΙΠΠΟΚΡΑΤΗ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ