Μαθητές, εκπαιδευτικοί και μέλη του συλλόγου "Ο Ιπποκράτης στη Λάρισα" που συμμετείχαν σε εκπαιδευτικό πρόγραμμα για την μελέτη και ανάδειξη του Ιπποκρατικού έργου και τη σύνδεση του με την πόλη της Λάρισας δημιούργησαν μια μεγάλη αγκαλιά γύρω από το μνημείο του Ιπποκράτη.
Έδωσαν την υπόσχεση να συνεχίσουν και την επόμενη χρονιά να μελετούν και να προβάλλουν το έργο του μεγάλου αυτού γιατρού της αρχαιότητας που έζησε και πέθανε στη Λάρισα.
Την αγκαλιά αυτή θέλουν να την αφιερώσουν στον δημιουργό του εμβληματικού έργου του Ιπποκράτη στη Λάρισα κ. Γεώργιο Καλακαλλά και στη μνήμη του εμπνευστή και πρωτεργάτη του μνημείου αρχίατρου Δημήτριου Παλιούρα.

Ο αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού, Πολιτισμού, και Δια Βίου Μάθησης κ. Αθανάσιος Παιδής και Ρώσοι μπλόγκερ επισκέφθηκαν το μνημείο και το μουσείο του Ιπποκράτη στη Λάρισα. Ενημερώθηκαν από τον πρόεδρο του Συλλόγου «Ο Ιπποκράτης στη Λάρισα» κ. Ρίζο Χαλιαμπάλια για τα εκθέματα του μουσείου καθώς και για τους επιφανείς πολίτες της πρώην ΕΣΣΔ (πρεσβευτές, υπουργούς, κοσμοναύτες, γιατρούς) οι οποίοι είχαν επισκεφθεί το μνημείο και το μουσείο κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1980. Αναμνηστικά των επισκέψεων υπάρχουν σε επιτύχια μαρμάρινη πλάκα καθώς και στο βιβλίο επισκέψεων του μουσείου.

Μέλη του Συλλόγου Φίλων του Διαχρονικού Μουσείου Λάρισας. επισκέφθηκαν το μνημείο και το μουσείο του Ιπποκράτη στη Λάρισα . Ο πρόεδρος κ. Ρίζος Χαλιαμπάλιας και η ταμίας κ. Νάνσυ Γκιτέρσου του Συλλόγου «Ο Ιπποκράτης στη Λάρισα» τους υποδέχτηκαν και τους παρουσίασαν τα εκθέματα του μουσείου καθώς και στοιχεία για τη ζωή και το έργο του Ιπποκράτη.


Επισκέφθηκαν το μνημείο και το μουσείο του Ιπποκράτη οι μαθητές του Δ2 τμήματος του 4ου Δημοτικού Σχολείου Λάρισας. Τους μαθητές συνόδευαν οι εκπαιδευτικοί κ. Χρήστος Αλεξίου και κ. Ξανθή Μπαμπάνη. Οι μαθητές περιηγήθηκαν στα εκθέματα του μουσείου και συζήτησαν με τους εκπαιδευτικούς και τον πρόεδρο του συλλόγου "Ο Ιπποκράτης στη Λάρισα" για το έργο του Ιπποκράτη , τη διαμονή και το τέλος της ζωής του. Περισσότεροι από 700 μαθητές από 15 σχολεία της Λάρισας επισκέφθηκαν το σχολικό έτος 2015-16, το μνημείο του Ιπποκράτη.

Τα δύο Νηπιαγωγεία συμμετέχουν στο πρόγραμμα etwinning «Ο Ιπποκράτης στη Λάρισα». Στα πλαίσια των δραστηριοτήτων που οργανώνει ο Σύλλογος "Ο Ιπποκράτης στη Λάρισα" οι μαθητές επισκέφθηκαν το μνημείο και το μουσείο του Ιπποκράτη. Στο χώρο του μουσείου οι μικροί μαθητές είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά τις προτομές που φιλοτέχνησε ο σπουδαίος γλύπτης κ. Γ. Καλακαλλάς καθώς και άλλα εκθέματα του μουσείου πρωτεργάτης του οποίου ήταν ο αείμνηστος αρχίατρος Δημήτριος Παλιούρας.

Ένας από τους βασικούς σκοπούς του συλλόγου μας (Σύλλογος "Ο Ιπποκράτης στη Λάρισα")είναι η μελέτη, έρευνα και ανάδειξη του Ιπποκρατικού έργου. Ο Ιπποκράτης μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στις θεραπευτικές δυνάμεις της φύσης και περιέγραψε τις φαρμακευτικές ιδιότητες των φυτών που χρησιμοποίησε. Το σχολικό έτος 2015-16 οι περισσότεροι μαθητές που μετέχουν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «Ο Ιπποκράτης στη Λάρισα» ανέπτυξαν δράσεις σχετικές με τα βότανα. Αρκετοί μικροί βοτανικοί κήποι αναπτύχθηκαν στα σχολεία και πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις στη Βοτανική Συλλογή του Δήμου Λαρισαίων στο πάρκο του Αλκαζάρ.

Οι μαθητές της ΣΤ τάξης του 10ου Δημοτικού Σχολείου Λάρισας με τον δάσκαλό τους κ. Γιαννη Γούλα συμμετέχουν στο πρόγραμμα Etwinning «Ο Ιπποκράτης στη Λάρισα». Στα πλαίσια των δραστηριοτήτων που οργανώνει ο Σύλλογος "Ο Ιπποκράτης στη Λάρισα" οι μαθητές επισκέφθηκαν το μνημείο, το μουσείο του Ιπποκράτη και τη Βοτανική Συλλογή που βρίσκεται στον χώρο του πάρκου του Αλκαζάρ.

Οι μαθητές του Εσπερινού Λυκείου Λάρισας επισκέφτηκαν το μουσείο του Ιπποκράτη στο Αλκαζάρ. Κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους 2015-16 οι μαθητές ασχολήθηκαν με θέματα τοπικής ιστορίας και ειδικότερα με το μνημείο του Ιπποκράτη . Μετά την περιήγησή των μαθητών στο μουσείο έγινε συζήτηση για τα εκθέματα, την ζωή και το έργο του Ιπποκράτη.

- Ο κ. Ρίζος Χαλιαμπάλιας, πρόεδρος του Συλλόγου "Ο Ιπποκράτης στη Λάρισα" (Οι δράσεις του Συλλόγου «Ο Ιπποκράτης στη Λάρισα»)

- Η κα Ερατώ Κουτσουδάκη – Γερολύμπου, Αρχιτέκτων Μουσειολόγος (Αφηγήσεις και ερμηνείες: Η δημιουργία ενός σύγχρονου μουσείου)

- Ο κ. Αχιλλέας Καμέας, αναπληρωτής καθηγητής ΕΑΠ (Τα Μουσεία ως Διάχυτες -Έξυπνες- Οικολογίες)

- Η κα Ειρήνη Νάκου, καθηγήτρια του ΠΤΠΕ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (Ο ευρύς κοινωνικός και παιδευτικός ρόλος των μουσείων σήμερα: Ζητήματα εκπαίδευσης και επικοινωνίας με διαφορετικές ομάδες κοινού)

Στην ημερίδα που ο σύλλογος μας συνδιοργάνωσε με άλλους φορείς της Λάρισας τιμήθηκε ο Ομότιμος Καθηγητής του ΕΜΠ / Γλύπτης, κ. Γεώργιος Καλακαλλάς και ο αείμνηστος Δημήτριος Παλιούρας, Γενικός Αρχίατρος - η τιμητική πλακέτα επιδόθηκε στην κόρη του κ. Θέλμα Ζητωνούλη -για την προσφορά τους στην Ιπποκρατική Ιδέα στην πόλη μας.

Στην ημερίδα που ο σύλλογος μας συνδιοργάνωσε με άλλους φορείς της Λάρισας, απηύθυναν χαιρετισμό ο Δήμαρχος Λαρισαίων κ. Καλογιάννης, ο Περιφερειακός σύμβουλος της Περιφέρειας Θεσσαλίας κ. Μπέμπης, ο Δήμαρχος Τυρνάβου κ. Σαρχώσης, ο Πρόεδρος του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας καθηγητής κ. Στεφανίδης, ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας κ. Γιαννακόπουλος, ο Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Λάρισας κ. Μακρυγιάννης και η Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαίδευσης Θεσσαλίας κ. Αναστασοπούλου.

program7 4 2016P2

PROS7 4 2016

Με μια ημερίδα, αφιερωμένη στον πατέρα της σύγχρονης Ιατρικής Ιπποκράτη, φιλοδοξούν φορείς της Λάρισας να αναδείξουν την Ιπποκρατική ιδέα, ως στοιχείο της ταυτότητας της πόλης και παράλληλα να προβάλλουν και να διαδώσουν το έργο του Ιπποκράτη.
Η εκδήλωση συνδιοργανώνεται από την Περιφέρεια Θεσσαλίας, το Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και τον σύλλογο «Ο Ιπποκράτης στη Λάρισα» και τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Λαρισαίων, του Ιατρικού και του Φαρμακευτικού Συλλόγου Λάρισας.
Στο πλαίσιο της ημερίδας θα τιμηθούν ο γλύπτης Γεώργιος Καλακαλλάς που φιλοτέχνησε τον αδριάντα του Ιπποκράτη και το κενοτάφιο – μουσείο στην ομώνυμη συνοικία της Λάρισας όπως και ο αείμνηστος αρχίατρος Δημήτρης Παλιούρας που πρωταγωνίστησε στην κατασκευή του μνημείου του Ιπποκράτη που ως γνωστόν, γεννήθηκε στην Κω ενώ τα τελευταία χρόνια της ζωής του, έζησε και άσκησε το επάγγελμα του ιατρού στη Λάρισα όπου και πέθανε το
377 π.χ.

Μέλη του συλλόγου «Ο Ιπποκράτης στη Λάρισα» παρουσίασαν σε εκδήλωση που συμμετείχαν εκπαιδευτικοί Ευρωπαϊκών Σχολείων το έργο του Ιπποκράτη, τη σχέση του με τη Λάρισα και τις αναφορές του στα βότανα. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια της υλοποίησης προγράμματος Erasmus+ με θέμα τα «Θεραπευτικά Βότανα» και της φιλοξενίας 16 εκπαιδευτικών από τη Λιθουανία, την Πολωνία, τη Ρουμανία, την Τουρκία και την Κύπρο.

Τι συνδέει άραγε τον Ιπποκράτη με το μέλι; Τι είχε ανακαλύψει ο μεγάλος γιατρός της αρχαιότητας; Τα ερωτήματα αυτά ανέλαβαν να διερευνήσουν από κοινού ο Σύλλογος «Ο Ιπποκράτης στη Λάρισα» με τον Μελισσοκομικό Σύλλογο Ν. Λάρισας που είχαν πρόσφατα συνεργασία με σκοπό να αναδείξουν την αξία της
ιπποκρατικής διατροφής. Όπως είναι γνωστό ο Ιπποκράτης έζησε τα τελευταία χρόνια της ζωής του στη Λάρισα όπου και πέθανε. Σημαντική είναι η μαρτυρία ενός γιατρού από την Έφεσο, του Σωρανού, ο οποίος επισκέφτηκε τη Λάρισα τον 2ο μ.Χ. αιώνα και αναφέρει στο έργο του Βίοι Ιατρών, σχετικά με τον τάφο του Ιπποκράτη: «τέθαπταιδέ μεταξύ Γύρτωνος καί Λαρίσης και δεικνυται άχρι δεϋροτό μνήμα». Επίσης αναφέρει ότι για πολλά χρόνια στο μνήμα του Ιπποκράτη υπήρχε σμήνος μελισσών, των οποίων το μέλι είχε την ιδιότητα να θεραπεύει τις άφθες των παιδιών.

Στα πλαίσια των δραστηριοτήτων που έχουν σχεδιαστεί από τον σύλλογο «Ο Ιπποκράτης στη Λάρισα» πραγματοποιήθηκε μια σειρά επισκέψεων των σχολείων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα στο Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και στο Διαχρονικό Μουσείο της Λάρισας. Οι επισκέψεις πραγματοποιήθηκαν στο διάστημα από Τρίτη 9/2/2016 έως και Παρασκευή 12/2/2016 και συμμετείχαν σε αυτές πάνω από 400 μαθητές 11 σχολείων .
Στο Τμήμα Ιατρικής υποδέχτηκαν τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές ο κ. Ιωάννης Στεφανίδης, Καθηγητής Παθολογίας – Νεφρολογίας, Πρόεδρος του Τμήματος, η κ. Α. Κοντογιάννη, Προϊσταμένη της Γραμματείας του Τμήματος και η κ. Α. Βλάχου, Διοικητική Υπάλληλος του Τμήματος.

Την Τρίτη 9 Φεβρουαρίου, πραγματοποιήθηκε στο μπαράκι του Μύλου, η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας και η ετήσια συνέλευση των μελών του συλλόγου «Ο Ιπποκράτης στη Λάρισα». Ο πρόεδρος και τα μέλη του ΔΣ παρουσίασαν τον οικονομικό απολογισμό και τον απολογισμό δράσεων του συλλόγου. Επίσης αναφέρθηκαν στον σχεδιασμό των δράσεων για το 2016 και ιδιαίτερα στην οργάνωση της ημερίδας με τίτλο «Ο Ιπποκράτης στη Λάρισα - πόλος έλξης, έμπνευσης και δημιουργίας» στην  οποία, έγκριτοι επιστήμονες από διάφορους χώρους  θα αναπτύξουν θέματα  και εφαρμογές  που συνδέουν ακόμη περισσότερο τον Ιπποκράτη με τη Λάρισα. Αρκετά από τα μέλη του συλλόγου πήραν τον λόγο διατύπωσαν προτάσεις και ανέπτυξαν τις απόψεις τους για την πορεία του συλλόγου.

Η ανάδειξη του μουσειακού χώρου του Ιπποκράτη στο Αλκαζάρ και διάδοση του ιατρικού του έργου του ήταν τα κύρια αντικείμενα της συνάντησης, που είχε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός με το Δ.Σ του συλλόγου «Ο Ιπποκράτης στη Λάρισα».
Ο πρόεδρος κ. Ρίζος Χαλιαμπάλιας και τα μέλη του συλλόγου, ενημέρωσαν τον περιφερειάρχη για τους βασικούς σκοπούς του συλλόγου που είναι, η προβολή και η ανάδειξη της Ιπποκρατικής ιδέας ως στοιχείο ταυτότητας της πόλης της Λάρισας, καθώς και η αξιοποίηση του μνημείου και η επαναλειτουργία του μουσείου του Αλκαζάρ, προκειμένου να αναδειχτεί σε πόλο έλξης, έμπνευσης και δια βίου μάθησης για το ευρύ κοινό τόσο της Λάρισας, όσο και των επισκεπτών της πόλης. Στα πλαίσια υλοποίησης των ανωτέρω στόχων θα πραγματοποιηθούν ημερίδες και συνέδρια επιστημονικού ενδιαφέροντος, εκπαιδευτικά προγράμματα και πολιτιστικές εκδηλώσεις.
Ο κ. Κ. Αγοραστός αφού συνεχάρη τα μέλη του συλλόγου για την προσπάθεια που κάνουν σημείωσε τα εξής: «Το έργο του σπουδαίου αυτού πατέρα της σύγχρονης ιατρικής όπως αποκαλείται είναι τεράστιο και άγνωστο στους περισσοτέρους. Η προσφορά του στην ιατρική επιστήμη είναι αναμφίβολη. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να ξεκινήσει μια προσπάθεια για την μελέτη και την ανάδειξη του έργου αυτού, έτσι ώστε το ευρύ κοινό να γίνει κοινωνός της συνεισφοράς του Ιπποκράτη ο οποίος έδρασε και απεβίωσε στην Λάρισα. Η περιφέρεια Θεσσαλίας θα είναι αρωγός σε αυτή την προσπάθεια στηρίζοντας δράσεις και πρωτοβουλίες προς την κατεύθυνση αυτή».
Στη συνάντηση παρευρέθηκαν ακόμη εκ μέρους του συλλόγου ο αντιπρόεδρος κ. Βλάνδος Σταμούλης, η γενικός Γραμματέας κ. Παπαδημητρίου Άρτεμις, η ταμίας Γκιτέρσου Νάνσυ, και τα μέλη του ΔΣ κ. Κοντογιάννη Ρίτα, και κ. Δαρούσης Κώστας.

 

Μαρτυρία για τον τάφο του Ιπποκράτη στη Λάρισα

 

Ο Σωρανός ο Εφέσιος, στο έργο του Βίοι Ιατρών, σχετικά με τον τάφο του Ιπποκράτη αναφέρει: «τέθαπται δέ μεταξύ Γύρτωνος καί Λαρίσης καί δεικνυται άχρι δεϋρο τό μνήμα». Επίσης αναφέρει ότι για πολλά χρόνια στο μνήμα του Ιπποκράτη υπήρχε σμήνος μελισσών, των οποίων το μέλι είχε την ιδιότητα να θεραπεύει τις άφθες των παιδιών.

ΤΟ ΜΝΗΜΕΙΟ ΤΟΥ ΙΠΠΟΚΡΑΤΗ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ