ΕΤΑΙΡΙΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΛΟΓΟΤΕΧΝΩΝ - ΑΘΗΝΑ

-Ιωάννης Στεφανίδης, Πρόεδρος τμήματος Ιατρικής Παν/μίου Θεσσαλίας, Καθηγητής Παθολογίας-Νεφρολογίας.
ΘΕΜΑ: "Ιπποκράτης ο Μέγας - Η γένεση της Ιατρικής 'τέχνης'"
-Γεράσιμος Ρηγάτος, πρ. Δ/ντής Νοσοκομείου "Ο Άγιος Σάββας", Ιατρός, επίκουρος Καθηγητής Ογκολογίος ΕΚΠΑ-Επίτιμος διδάκτωρ Παιδαγωγικού Τμήματος ΕΚΠΑ, Λογοτέχνης. ΘΕΜΑ: "Η ανάμνηση του Ιπποκράτη στη Λαϊκή Παράδοση"
-Ελένη Σκαλτσά, Καθηγήτρια , τμήματος Φαρμακευτικής ΕΚΠΑ. ΘΕΜΑ: "Η συμβολή του Ιπποκράτη στην διαδρομή των φαρμάκων"
-Ρίζος Χαλιαμπάλιας, Πρόεδρος Συλλόγου "Ο Ιπποκράτης στη Λάρισα", ΘΕΜΑ: "Ο Ιπποκράτης στη Λάρισα:Μία αφήγηση"

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΗΜΕΡΙΔΑΣ

Τετάρτη, 14 Δεκεμβρίου 2016 6.30 μμ- Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας

Από τις μάγισσες της Θεσσαλίας στην εποχή του Ιπποκράτη

Ασημίνα Τσιάκα, Αρχαιολόγος, Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας – Ρίζος Χαλιαμπάλιας πρόεδρος του Συλλόγου «Ο Ιπποκράτης στη Λάρισα»

Από το Α΄ Αρχαίο Θέατρο της Λάρισας, στο Μνημείο του Ιπποκράτη. Μια ιστορική διαδρομή 2.400 χρόνων.

Νικόλαος Παπαθεοδώρου, Ιατρός

Ο πρόεδρος του συλλόγου κ. Ρίζος Χαλιαμπάλιας παρουσίασε στο 2ο Πανθεσσαλικό Συνέδριο Φαρμακοποιών τις δράσεις του συλλόγου, στοιχεία από το έργο του Ιπποκράτη καθώς και προτάσεις για την καθιέρωση πολιτιστικών- εκπαιδευτικών διαδρομών .

Το μνημείο και το μουσείο του Ιπποκράτη επισκέφτηκαν εκπαιδευτικοί σχολείων του Νομού Λάρισας. Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της κ. Χατζημίχου και της κ. Οικονομάκη, υπευθύνων Σχολικών Δραστηριοτήτων της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης αντίστοιχα.

Στην εκδήλωση του Συλλόγου μας που πραγματοποιήθηκε χθες στο Β' Αρχαίο Θέατρο της Λάρισας απηύθυναν χαιρετισμό ο Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Αθανάσιος Παιδής και ο πρόεδρος του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Γιάννης Στεφανίδης. Παραβρέθηκαν, εκ μέρους του Δήμου Λαρισαίων ο κ. Απόστολος Σουρλαντζής, ο Πρόεδρος του Τμήματος Μηχανικών Πληροφορικής του ΤΕΙ Θεσσαλίας κ. Γιώργος Καρέτσος και ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Νομού Λάρισας κ. Γιάννης Καψάλης.
Ομιλητές στην εκδήλωση ήταν η Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας κ. Σταυρούλα Σδρόλια και ο πρόεδρος του Συλλόγου κ. Ρίζος Χαλιαμπάλιας.

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ – ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΠΠΟΚΡΑΤΗ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ

Μαθητές και εκπαιδευτικοί ακολουθώντας την διαδρομή των σχολείων που μετείχαν στο πρόγραμμα «Ο Ιπποκράτης στη Λάρισα» επισκέφτηκαν το μνημείο του Ιπποκράτη και στη συνέχεια τη Βοτανική Συλλογή που βρίσκεται στον κήπο του Αλκαζάρ απέναντι από το μνημείο. Εκεί συμβολικά αγκάλιασαν φυτά του Ιπποκράτη που βρίσκονται σε μία από τις νησίδες της Συλλογής.
Στο τέλος της διαδρομής συνάντησαν ένα άλλο κομμάτι της ιστορικής μνήμης της πόλης μας. Είναι οι προτομές που βρίσκονται στην είσοδο του πάρκου του Αλκαζάρ (Εμμανουήλ Μανουσάκης, Επαμεινώνδας Φαρμακίδης, Παύλος Μελάς, Αθανάσιος Διάκος).

Μαθητές, εκπαιδευτικοί και μέλη του συλλόγου "Ο Ιπποκράτης στη Λάρισα" που συμμετείχαν σε εκπαιδευτικό πρόγραμμα για την μελέτη και ανάδειξη του Ιπποκρατικού έργου και τη σύνδεση του με την πόλη της Λάρισας δημιούργησαν μια μεγάλη αγκαλιά γύρω από το μνημείο του Ιπποκράτη.
Έδωσαν την υπόσχεση να συνεχίσουν και την επόμενη χρονιά να μελετούν και να προβάλλουν το έργο του μεγάλου αυτού γιατρού της αρχαιότητας που έζησε και πέθανε στη Λάρισα.
Την αγκαλιά αυτή θέλουν να την αφιερώσουν στον δημιουργό του εμβληματικού έργου του Ιπποκράτη στη Λάρισα κ. Γεώργιο Καλακαλλά και στη μνήμη του εμπνευστή και πρωτεργάτη του μνημείου αρχίατρου Δημήτριου Παλιούρα.

Ο αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού, Πολιτισμού, και Δια Βίου Μάθησης κ. Αθανάσιος Παιδής και Ρώσοι μπλόγκερ επισκέφθηκαν το μνημείο και το μουσείο του Ιπποκράτη στη Λάρισα. Ενημερώθηκαν από τον πρόεδρο του Συλλόγου «Ο Ιπποκράτης στη Λάρισα» κ. Ρίζο Χαλιαμπάλια για τα εκθέματα του μουσείου καθώς και για τους επιφανείς πολίτες της πρώην ΕΣΣΔ (πρεσβευτές, υπουργούς, κοσμοναύτες, γιατρούς) οι οποίοι είχαν επισκεφθεί το μνημείο και το μουσείο κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1980. Αναμνηστικά των επισκέψεων υπάρχουν σε επιτύχια μαρμάρινη πλάκα καθώς και στο βιβλίο επισκέψεων του μουσείου.

Μέλη του Συλλόγου Φίλων του Διαχρονικού Μουσείου Λάρισας. επισκέφθηκαν το μνημείο και το μουσείο του Ιπποκράτη στη Λάρισα . Ο πρόεδρος κ. Ρίζος Χαλιαμπάλιας και η ταμίας κ. Νάνσυ Γκιτέρσου του Συλλόγου «Ο Ιπποκράτης στη Λάρισα» τους υποδέχτηκαν και τους παρουσίασαν τα εκθέματα του μουσείου καθώς και στοιχεία για τη ζωή και το έργο του Ιπποκράτη.


Επισκέφθηκαν το μνημείο και το μουσείο του Ιπποκράτη οι μαθητές του Δ2 τμήματος του 4ου Δημοτικού Σχολείου Λάρισας. Τους μαθητές συνόδευαν οι εκπαιδευτικοί κ. Χρήστος Αλεξίου και κ. Ξανθή Μπαμπάνη. Οι μαθητές περιηγήθηκαν στα εκθέματα του μουσείου και συζήτησαν με τους εκπαιδευτικούς και τον πρόεδρο του συλλόγου "Ο Ιπποκράτης στη Λάρισα" για το έργο του Ιπποκράτη , τη διαμονή και το τέλος της ζωής του. Περισσότεροι από 700 μαθητές από 15 σχολεία της Λάρισας επισκέφθηκαν το σχολικό έτος 2015-16, το μνημείο του Ιπποκράτη.

Τα δύο Νηπιαγωγεία συμμετέχουν στο πρόγραμμα etwinning «Ο Ιπποκράτης στη Λάρισα». Στα πλαίσια των δραστηριοτήτων που οργανώνει ο Σύλλογος "Ο Ιπποκράτης στη Λάρισα" οι μαθητές επισκέφθηκαν το μνημείο και το μουσείο του Ιπποκράτη. Στο χώρο του μουσείου οι μικροί μαθητές είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά τις προτομές που φιλοτέχνησε ο σπουδαίος γλύπτης κ. Γ. Καλακαλλάς καθώς και άλλα εκθέματα του μουσείου πρωτεργάτης του οποίου ήταν ο αείμνηστος αρχίατρος Δημήτριος Παλιούρας.

Ένας από τους βασικούς σκοπούς του συλλόγου μας (Σύλλογος "Ο Ιπποκράτης στη Λάρισα")είναι η μελέτη, έρευνα και ανάδειξη του Ιπποκρατικού έργου. Ο Ιπποκράτης μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στις θεραπευτικές δυνάμεις της φύσης και περιέγραψε τις φαρμακευτικές ιδιότητες των φυτών που χρησιμοποίησε. Το σχολικό έτος 2015-16 οι περισσότεροι μαθητές που μετέχουν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «Ο Ιπποκράτης στη Λάρισα» ανέπτυξαν δράσεις σχετικές με τα βότανα. Αρκετοί μικροί βοτανικοί κήποι αναπτύχθηκαν στα σχολεία και πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις στη Βοτανική Συλλογή του Δήμου Λαρισαίων στο πάρκο του Αλκαζάρ.

Οι μαθητές της ΣΤ τάξης του 10ου Δημοτικού Σχολείου Λάρισας με τον δάσκαλό τους κ. Γιαννη Γούλα συμμετέχουν στο πρόγραμμα Etwinning «Ο Ιπποκράτης στη Λάρισα». Στα πλαίσια των δραστηριοτήτων που οργανώνει ο Σύλλογος "Ο Ιπποκράτης στη Λάρισα" οι μαθητές επισκέφθηκαν το μνημείο, το μουσείο του Ιπποκράτη και τη Βοτανική Συλλογή που βρίσκεται στον χώρο του πάρκου του Αλκαζάρ.

Οι μαθητές του Εσπερινού Λυκείου Λάρισας επισκέφτηκαν το μουσείο του Ιπποκράτη στο Αλκαζάρ. Κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους 2015-16 οι μαθητές ασχολήθηκαν με θέματα τοπικής ιστορίας και ειδικότερα με το μνημείο του Ιπποκράτη . Μετά την περιήγησή των μαθητών στο μουσείο έγινε συζήτηση για τα εκθέματα, την ζωή και το έργο του Ιπποκράτη.

- Ο κ. Ρίζος Χαλιαμπάλιας, πρόεδρος του Συλλόγου "Ο Ιπποκράτης στη Λάρισα" (Οι δράσεις του Συλλόγου «Ο Ιπποκράτης στη Λάρισα»)

- Η κα Ερατώ Κουτσουδάκη – Γερολύμπου, Αρχιτέκτων Μουσειολόγος (Αφηγήσεις και ερμηνείες: Η δημιουργία ενός σύγχρονου μουσείου)

- Ο κ. Αχιλλέας Καμέας, αναπληρωτής καθηγητής ΕΑΠ (Τα Μουσεία ως Διάχυτες -Έξυπνες- Οικολογίες)

- Η κα Ειρήνη Νάκου, καθηγήτρια του ΠΤΠΕ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (Ο ευρύς κοινωνικός και παιδευτικός ρόλος των μουσείων σήμερα: Ζητήματα εκπαίδευσης και επικοινωνίας με διαφορετικές ομάδες κοινού)

Στην ημερίδα που ο σύλλογος μας συνδιοργάνωσε με άλλους φορείς της Λάρισας τιμήθηκε ο Ομότιμος Καθηγητής του ΕΜΠ / Γλύπτης, κ. Γεώργιος Καλακαλλάς και ο αείμνηστος Δημήτριος Παλιούρας, Γενικός Αρχίατρος - η τιμητική πλακέτα επιδόθηκε στην κόρη του κ. Θέλμα Ζητωνούλη -για την προσφορά τους στην Ιπποκρατική Ιδέα στην πόλη μας.

Στην ημερίδα που ο σύλλογος μας συνδιοργάνωσε με άλλους φορείς της Λάρισας, απηύθυναν χαιρετισμό ο Δήμαρχος Λαρισαίων κ. Καλογιάννης, ο Περιφερειακός σύμβουλος της Περιφέρειας Θεσσαλίας κ. Μπέμπης, ο Δήμαρχος Τυρνάβου κ. Σαρχώσης, ο Πρόεδρος του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας καθηγητής κ. Στεφανίδης, ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας κ. Γιαννακόπουλος, ο Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Λάρισας κ. Μακρυγιάννης και η Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαίδευσης Θεσσαλίας κ. Αναστασοπούλου.

program7 4 2016P2

PROS7 4 2016

 

Μαρτυρία για τον τάφο του Ιπποκράτη στη Λάρισα

 

Ο Σωρανός ο Εφέσιος, στο έργο του Βίοι Ιατρών, σχετικά με τον τάφο του Ιπποκράτη αναφέρει: «τέθαπται δέ μεταξύ Γύρτωνος καί Λαρίσης καί δεικνυται άχρι δεϋρο τό μνήμα». Επίσης αναφέρει ότι για πολλά χρόνια στο μνήμα του Ιπποκράτη υπήρχε σμήνος μελισσών, των οποίων το μέλι είχε την ιδιότητα να θεραπεύει τις άφθες των παιδιών.

ΤΟ ΜΝΗΜΕΙΟ ΤΟΥ ΙΠΠΟΚΡΑΤΗ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ